fbpx

Vi nordmenn er nok helt i verdenstoppen når det kommer til oppussing av egen bolig. Hvert eneste år bruker vi flerfoldige med millioner av kroner på å pusse opp de ulike rommene i hjemmet. Men hvor mange tenker egentlig på bærekraft når man setter i gang med å rive ned de gamle kjøkkenfrontene, og ikke minst på hvordan man kan utføre oppussingen på en mest mulig miljøvennlig måte? Her kommer våre tips til en bærekraftig oppussing av kjøkkenet.

Miljøvennlige kjøkkenfronter

Det første man kan (og bør?) tenke på ved oppussing av kjøkken på en bærekraftig måte, er hvor de nye frontene og øvrige materialer stammer fra. For eksempel kan man undersøke med produsenten av de nye kjøkkenfrontene man har pekt seg ut, og forhøre seg om hvordan produksjonsmetoden er og om de har noen sertifikater innen miljøhensyn. IKEA har i de seneste dager lansert en serie med kjøkkenfronter som er laget av resirkulerte plastflasker – noe som naturligvis er svært miljøvennlig – men for mange vil kanskje dette bli for mye. Derfor kan det være andre alternativer som kan være verdt å se på. For eksempel kan man gå til innkjøp av øvrig kjøkkenutstyr produsert i bambus, som er en hurtigvoksende plante og en miljøvennlig måte å produsere utstyr på.

Disse sertifiseringene bør du se etter

Det er i hovedsak to sertifiseringer man kan se etter når det kommer til bærekraftig oppussing av kjøkkenet. Det første er Svanemerket, som er en miljøsertifiseringsorganisasjon som stiller ganske så strenge krav til bedriftene som produserer ulike produkter. Blant annet går det på om produktet kan gjenvinnes og om råvarene er bærekraftige – så om du ønsker deg et miljøvennlig kjøkken bør dette være noe du ser etter.

Ellers kan også sertifiseringen «Miljøfyrtårn» være verdt å se etter. Produsenter som har denne sertifiseringen har forpliktet seg til å utføre systematisk arbeid med miljøtiltak innen all produksjon og øvrig arbeidsvirksomhet. Det betyr at selv om du selv vet at oppussing i seg selv ikke nødvendigvis er et miljøtiltak, så vet du i alle fall at produsenten av kjøkkenfrontene du kjøper gjør sitt for at arbeidet skal vær mest mulig bærekraftig.

Miljøvennlige grep du kan gjøre

Det er naturligvis de små tingene som teller her, for når man først skal pusse opp så er det stort sett valg av leverandør som utgjør de mest miljøvennlige faktorene. Men hva man gjør med det gamle og nåværende kjøkkenet kan det være viktig å tenke på. For kanskje kan man selge eller gi bort de gamle kjøkkenfrontene, i stedet for å kaste de på dynga? Og i så fall, så skal man i alle fall sørge for at de blir resirkulert på riktig måte.

Det samme gjelder naturligvis også hvitevarer og andre ting man skulle ønske å kvitte seg med under overgang til nytt kjøkken. Det er helt sikkert noen andre som har behov for det du ikke trenger, så her bør man undersøke muligheten for å gi bort i stedet for å kaste.

Vi bruker cookies for at nettstedet skal fungere bra. Når du bruker tjenestene våre, godtar du dette. Les mer om cookies.
Ok