fbpx

Belysning er en av de vanskeligste oppgavene i hjemmet. Selv om man helt sikkert har en formening om hvilke typer lamper, spoter og andre former for belysning som ser bra ut, så er det ikke alltid så lett å få ulike typer lys til å samsvare med hverandre. Riktig belysning på kjøkkenet er dessuten alfa omega for å skape riktig «stemning».

Vi skal se nærmere på ulike typer kjøkkenlys, som du bør ta høyde for dersom du fornyer et gammelt kjøkken – men også når du skal montere et splitter nytt kjøkken.

1. Det generelle lyset

God grunnbelysning er viktig i alle husets rom, så vel som på kjøkkenet. Med grunnbelysning mener vi den kraftigste formen for belysning, som ikke nødvendigvis lyser opp et spesifikt hjørne eller en del av kjøkkenet, men «hele» rommet. Vanligvis snakker vi da om spotter i taket, en skinne med spotter, eller en form for større lampe. 

Vi anbefaler naturligvis at man har dimmemuligheter på den generelle belysningen i kjøkkenet. På denne måten kan man ha full styrke på lysene når man rengjør eller har andre behov for å se tydelig, også kan man dempe belysningen for å skape bedre og lunere stemning på kjøkkenet. Både praktisk og estetisk pent der, altså!

2. Stemningslyset

Mens den generelle belysningen først og fremst skal være praktisk, så skal stemningsbelysning gjøre som ordet tilsier – skape en behagelig stemning og atmosfære på kjøkkenet. I tillegg kan det naturligvis være praktisk, som for eksempel i form av en leselampe eller lignende. Men først og fremst snakker vi altså her om designlamper som plasserer på benker eller hyller, eller kanskje på gulvet dersom man har et større kjøkken.

Å finne riktig type stemningslys kan være en utfordring da designet på lampene nødvendigvis bør samsvare med resten av kjøkkeninnredningen. Følgelig bør du som planlegger en fornyelse av kjøkkenet også tenke på stemningslyset samtidig som du velger ut ønsket stil på fronter og øvrig kjøkkeninnredning.

3. Arbeidslyset

Kjøkkenet er tross alt det rommet i boligen der det foregår mest mulig «arbeid», som oftest i form av matlaging og oppvask. Men kjøkkenet er for mange blitt det nye oppholdsrommet, hvor man kanskje gjør alt fra å lese lekser til å arbeide med laptopen. Uansett hva man skal arbeide med, så er det viktig med godt arbeidslys. Først og fremst tenker vi da på over benkeplatene, som gjør at man ser godt og tydelig når man lager mat.

Den mest moderne løsningen her er LED-lysskinner som integreres sømløst i overskapene. Disse kan festes i et spor man freser inn i skapene, slik at man ikke trenger å tenke på verken lister eller andre løsninger. Det er også mulig med LED-spoter og andre løsninger, og det viktigste her er som nevnt at det gir en jevn og god belysning. Dimming anbefales også her, slik at man kan justere ned lysstyrken når man ikke nødvendigvis skal arbeide på kjøkkenbenken, men allikevel ønsker å ha noe lys på.