fbpx

Selv om de fleste av oss nok skulle foretrukket å ha et storkjøkken ala det en restaurant har – hjemme i vår egen bolig – så er det for mange langt fra realiteten. På kjøkkenet får man nær sagt aldri god nok plass, og for deg som har et lite kjøkken hjemme stemmer nok denne påstanden bedre enn for andre igjen. Allikevel betyr ikke nødvendigvis et lite kjøkken at det ikke kan være et praktisk kjøkken. Vi har samlet sammen en serie med gode tips som gir deg maksimal plassutnyttelse og en enklere «kokkeleringshverdag» på et lite kjøkken.

Utnytt hver eneste kvadratmeter

På et lite kjøkken så kan det være lite skapplass og skuffer, som igjen fører til mindre plass å lagre utstyr og matvarer på. Her må man altså tenke alternativt, og se på løsninger der man har ledig plass. Eksempelvis har man kanskje en vegg hvor man kan ha åpne hyller, der det mest brukte kjøkkenutstyret, krydderet og lignende plasseres. Eller så kan man henge kroker og knagger på veggen mellom skap og benkeplate, for å henge alt fra kniver til kjøkkenredskaper.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at mange av oss har kjøkkenutstyr som knapt blir brukt. Har du gigantiske maskiner som egentlig bare tar mer plass enn de gjør nytte for seg, så kan disse i alle fall plasseres i en bod. Eller kanskje selges/gis bort, dersom de uansett skal støve ned et sted. Her må man bare være hard mot seg selv og innse at det å utnytte den lille plassen man har faktisk må prioriteres.

Større romfølelse med riktig farge

Fargevalget på kjøkkenet ditt vil faktisk være med på å skape en følelse av at kjøkkenet enten er mindre enn det faktisk er, eller motsatt og større. Som kjent så er sort en farge som skaper en følelse av «tranghet», mens hvitt og lyst er det motsatte. Følgelig anbefaler vi virkelig at man går for en lys farge dersom man skal fornye det lille kjøkkenet sitt.

Man bør også vurdere løsninger som kjøkkenskap som går helt opp til taket. Øverst kan man plassere ting man ikke bruker fult så ofte, og man får plutselig 3-4 ekstra skap til disposisjon. Å lagre i høyden er absolutt et av de beste rådene vi har når det kommer til små kjøkken, ettersom benkeplassen under benkeplaten som regel er begrenset til komfyr, avløp og oppvaskmaskin.

Integrerte hvitevarer og smarte løsninger

Stekeovn, komfyr og mikrobølgeovn er noe de fleste er avhengige av å ha i hjemmet. Men må nødvendigvis alle delene være på kjøkken? Har man for eksempel muligheten til å ha mikrobølgen i boden, så sparer man enten plass på kjøkkenbenken eller plass til å ha et ekstra skap dersom den er integrert i kjøkkenløsningen. Integrert stekeovn i høyden kan også være gunstig, så får man bedre plass til å oppbevare ting under benkeplaten dersom det er å foretrekke.

Man bør også vurdere mindre størrelser på hvitevarene, for eksempel en oppvaskmaskin som er kun 40cm bred i stedet for 60cm. Plasseringen av hvitevarer og stekeovn er også viktig, slik at man for eksempel kan få et hjørneskap med god plass i.