fbpx

Bærekraft og «grønne valg» er virkelig i vinden om dagen, og trenden vil neppe snu med det første. Oppussing er kanskje ikke det første man tenker på når man hører ordet miljøvennlig, men man behøver slettes ikke stemples som et miljøsvin bare fordi at man ønsker å friske opp for eksempel boligens kjøkken.

Det er nemlig store deler av en kjøkkeninnredning som kan tas vare på når man skal pusse opp kjøkkenet. Nettopp derfor har kjøkkenfornyning økt såpass mye i popularitet de siste årene – fordi at man kun bytter ut det som er nødvendig å skifte ut. Vil man tenke ekstra bærekraftig, så legger man også en plan for hva som skal skje med det man faktisk skifter ut. Kanskje kan din gamle kjøkkeninnredning få et nytt hjem, enten i et hus eller i en hytte, eller i hvert fall resirkuleres slik at det kan brukes til noe annet.

Ta vare på delene av kjøkkenet som er velfungerende

Selv om du ønsker en helt ny stil på kjøkkenet, nye benkeplater, maling på veggen og nye hvitevarer, så behøver du ikke skifte ut hele kjøkkeninnredningen av den grunn. I svært mange tilfeller vil benkeskap og overskap bære preg av lite slitasje, slik at «innmaten» kan brukes om igjen. Dersom kjøkkenet er av eldre dato, så vil du neppe finne passende kjøkkenfronter og benkeplater hos leverandører som IKEA, ettersom målene for nye løsninger er helt ulike i dag. Men med kjøkkenfornying spesialtilpasses frontene etter målene på skapene dine – miljøvennlig og effektivt!

Det er også mulig å pusse opp kjøkkenet uten å rive noe som helst i det hele tatt. For eksempel kan kjøkkeninnredningen males eller folieres, og du vil få en helt ny look. Enklere detaljer som å skifte ut håndtakene på dører og skuffer vil også bidra til et nytt utseende på innredningen. Kombinerer man dette med et par strøk med maling på veggen, eller eventuelt flislegging av halvmeteren over kjøkkenbenken, så har du både spart penger og miljøet samtidig som du får et (tilsynelatende) nytt kjøkken.

La det gamle kjøkkenet leve videre

Selv om du bestemmer deg for å kvitte deg med alt av nåværende innredning, inkludert både benke- og overskap, benkeplater, kjøkkendører, skuffer og så videre, så finnes det ofte bedre alternativer enn å kaste innredningen. For eksempel kan man annonsere at kjøkkeninnredningen gis bort (kanskje også mot demontering av henter, så sparer du deg for den jobben). Eller så kan man vurdere om hyttekjøkkenet trenger en oppgradering, og benytte de brukbare delene der. Om kjøkkenet holder god og moderne standard, er det naturligvis mulig å hente inn noen kroner på salg av det også!

Har man bestemt seg for at det gamle kjøkkenet har nådd sin endestasjon, så kan man i hvert fall kaste det med god samvittighet dersom man tar avfallet med til nærmeste resirkuleringsanlegg. Kanskje får ditt nye kjøkken nytt liv i form av noe helt annet, og i verste fall så vil varmen fra brenningen muligens brukes til å varme opp norske hjem. Litt miljøvennlig blir det uansett hvordan man løser det!