Kjøkkenøyen er ikke noen ny oppfinnelse, men den har blitt stadig mer vanlig å se over det ganske land. De siste tiårene har det vært en enorm økning i antall nybygg i Norge, og spesielt i de store byene. For de større leilighetene her er kjøkkenøy nærmest en obligatorisk del av innredningen, ettersom etterspørselen etter disse tilsynelatende er stor. Men hva er det som gjør kjøkkenøyen så ettertraktet, og er det egentlig mulig å få plass til en kjøkkenøy på et lite kjøkken i en relativt liten bolig?
Smarte løsninger for kjøkkenøya
Man behøver ikke å ha verken en villa eller en stor 3-roms leilighet for å få plass til en kjøkkenøy. Selv om det optimale er en frittstående øy med både god benkeplass og sitteplass, så kan man fint klare seg med en halvøy eller en mindre løsning. For eksempel kan man bygge ut kjøkkenbenken mot inngangspartiet til kjøkkenet, som en halvøy, og ikke fylle hele plassen under bordplaten med skap slik at man får plass til å skyve under. På denne måten har man sikret seg både mer benkeplass, men også et spisebord i samme slengen – noe som kanskje faktisk sparer deg for plass i forhold til et eventuelt gammelt spisebord.
Har man god nok plass til å ha en frittstående kjøkkenøy, så bør man vurdere hva øya skal brukes til. For eksempel kan det være svært gunstig å ha både platetopp og vask på selve øya. Da vil selve matlagingen utføres på øya, slik at hele familien enten kan delta i matlagingen, eller i det minste være vitner mens prosessen foregår. Samtidig vil man også kunne spare noen skritt på serveringen, om maten tilberedes på samme stedet som man skal servere den. Enklere (og mer sosialt) kan det knapt bli!
Slik kan en kjøkkenøy se ut
Det finnes mange måter å bygge en kjøkkenøy på, så her anbefaler vi at man henter inspirasjon fra de ulike kjøkkenprodusentene. Men at den skal være praktisk er kanskje minst like viktig som at den skal se bra ut. For eksempel kan det være lurt å passe på at man får nok skapplass under benkeplaten, slik at man kan oppbevare alt fra kasseroller og stekepanner her, til tallerkener og bestikk. På denne måten slipper man å strekke seg langt både for å få tak i utstyret til matlagingen, samtidig som man har alt klart til bespisningen på samme sted.
Det må også være nok plass på kjøkkenøyen til at en familie på flere kan sitte godt og spise godt der. Kanskje til og med skal det være plass til gjester, med mindre man har et separat spisebord i et annet rom. Dette kan være utfordrende å få plass til dersom man skal ha både koke- og vannsone på kjøkkenøya, så her må man gjøre vektinger på hva som er viktigst. Kanskje er det uansett ikke aktuelt å flytte verken vask eller kokepunkt, slik at kjøkkenøya utelukkende blir benyttet som ekstra benkeplass eller spisebord.
Uansett kan du være sikker på at kjøkkenøya blir et populært samlingspunkt i hjemmet!