Å fornye det gamle kjøkkenet er ingen dårlig idé, men ønsker du bare å fornye på grunn av utseendet, eller vil du også bytte ut noen (u)praktiske løsninger? Det er en del ting man bør planlegge å tenke på når man skal fornye en kjøkkeninnredning. Men slapp av – vi hjelper deg med planleggingen gjennom våre åtte enkle tips som du kan tenke på.
1. Bruk av kjøkkenet
Er det noe som irriterer deg når du bruker kjøkkenet i dag? For eksempel en skuffeløsning som absolutt ikke fungerer, eller plassering av en hvitevare som er svært upraktisk. Dette bør du virkelig tenke nøye over før du begynner på oppussingen, for kanskje er det en smal sak å gjøre noe med det.
2. Hva mangler du på kjøkkenet?
Du har helt sikkert tenkt mange ganger når du bruker kjøkkenet, at «dette skulle jeg hatt». Men om man kommer på det når man planlegger fornyelse av kjøkkenet, det er ingen selvfølge. Skriv gjerne ned når du kommer på ting du savner.
3. Hvor stort budsjett har du?
Skal du fornye kjøkkenet og benytte de gamle skapene/innredningen, så har du allerede spart en del kroner. Men skal du erstatte hvitevarer og belysning, så blir det fort mer kostbart igjen. Sett deg opp et ordentlig budsjett for å få oversikten.
4. Planlegg kjøkkenets stil
Kjøkkenfornying gjøres kanskje først og fremst fordi man ønsker et nytt uttrykk. Her bør man planlegge alt fra fronter og håndtak til benkeplater og hvitevarer, slik at alt matcher. Tenk også på maling av vegger, belysning, pyntegjenstander osv.
5. Oppbevaring og lagringsplass
Har du egentlig behov for overskap på hele veggen, eller klarer du deg med oppbevaring under benken og andre steder i boligen? I så fall kan det være penere å gå for en åpen hylleløsning, om enn bare på deler av kjøkkenet.
6. Spisebord eller kjøkkenøy
Når man fornyer et gammelt kjøkken er det ikke sikkert at det er rom for å plassere inn en kjøkkenøy, men dersom det finnes muligheter for det bør man absolutt vurdere det. Øyen vil erstatte behovet for kjøkkenbord, og vil samtidig kunne gi mer arbeidsplass og lagringsplass på kjøkkenet. Trippel gevinst der, altså.
7. Arbeidsfordeling
Skal du gjøre hele fornyingen selv, eller bør du leie inn hjelp til deler av arbeidet? Dette kan være lurt å planlegge på forhånd, og dersom man skal flytte på elektriske gjenstander eller ting som er koblet til vann, så er man nødt til å bruke godkjent elektriker eller rørlegger. I så fall bør dette legges inn i budsjettet.
8. Tidshorisont
Når man utfører en kjøkkenfornying, så skreddersyr man ofte alt fra dører og benkeplater basert på mål gjort av ditt spesifikke kjøkken. I disse dager er det lang leveringstid på materialer og tjenester, så man bør ha et edruelig forhold til når det nye kjøkkenet skal være ferdig. Også vil man heller ikke leve på en byggeplass mens man venter på at utstyr skal bli levert, så her er igjen nøkkel til suksess god planlegging.