Electrician working safely on switches and sockets of a residential electrical system

Skandinavia ligger helt i verdenstoppen når det kommer til oppussing i private hjem. Covid 19-pandemien som har herjet verden over det siste året har heller ikke ført til en nedgang i oppussingen i norske hjem – tvert imot så har det vært en ytterligere oppgang. Med mer tid hjemme og mer penger til overs for mange som følge av et redusert forbruk, så har 2020 gått i historiebøkene som et av tidenes «oppussingsår».

Men vet du egentlig hva du kan gjøre selv når du pusser opp kjøkkenet hjemme, og hva du er nødt til å hente inn håndverkere for å utføre? Kjøkkenet er på generelt grunnlag ikke underlagt like strenge krav som for eksempel baderommet, slik at det ikke alltid er nødvendig med verken rørlegger elektriker. Her finner du noen tips som kan være verdt å ha i bakhodet når du skal pusse opp kjøkkenet selv.

Sjekk status på det elektriske anlegget

Det mange ikke tenker på når de skal pusse opp kjøkkenet, er at mye har skjedd på hvitevarefronten de siste årene. Kanskje er kjøkkenet ditt 20, 30 eller 40 år gammelt, og det kan godt være at det elektriske anlegget er eldre enn som så. Følgelig er det viktig å være klar over hvor stor kapasitet du har på det elektriske anlegget ditt, før du går til innkjøp av både induksjonsovn, oppvaskmaskin, kjøleskap med isbitmaskin og så videre.

For det kan fort være at det er nødvendig å legge opp nye kurser for å tåle belastningen på det elektriske anlegget som et nytt, moderne kjøkken med kraftige hvitevarer trenger. I så fall er det nødvendig å tilkalle elektriker – dette er ikke arbeid du kan utføre selv.

Det finnes også enkelte regler rundt det elektriske anlegget på kjøkkenet, som blant annet sier hvor mange stikkontakter som skal være tilgjengelig. Blant annet så skal hver hvitevare ha egen stikkontakt, samtidig som det skal være 2 stikkontakter for hver andre meter med benkeplate. Det skal også være minst fire stikkontakter ved spiseområdet.

Belysning, komfyrvakt og andre detaljer

Kanskje mest sentralt for en elektriker når man skal pusse opp et kjøkken, er belysningen. Har man et gammelt kjøkken fra før av, så kan man trolig gjøre en solid fasadeoppgradering her med moderne belysning i form av LED-lys, lyslister, spoter i skap og så videre. Da vil man som regel være nødt til å kontakte elektriker for trygg og sikker installasjon. Kanskje får man også noen gode tips til hvor mye belysning man trenger, og plasseringen av de ulike lyskildene.

Til sist er det også viktig å huske på at komfyrvakt er pålagt for alle moderne kjøkken. Dette er en liten enhet som vil sørge for at strømmen på kjøkkenet kuttes dersom det skulle oppstå brann, eller være fare for dette. Det finnes også en rekke andre regler man er nødt til å være klar over når det kommer til oppussing av kjøkken, så selv om man ikke ønsker å benytte elektriker til å utføre selve arbeidet, så kan det være gunstig å betale en elektriker for å være med på en befaring.