fbpx

Kjøkkenet er, sammen med baderommet, et av de dyreste rommene i hjemmet når det kommer til oppussing. Kostnadene løper fort dersom man skal investere i alt fra nye hvitevarer (kjøleskap, ovn, oppvaskmaskin) til nye skap, benkeplater, kjøkkenfronter og mer til. Og selv om man utfører mesteparten av oppussingsjobben selv, så må man i mange tilfeller også regne med utgifter til både rørlegger og elektriker. For selv om det er slik at kjøkkenet ikke er rammet av et like strengt regelverk når det kommer til krav av bruk av håndverker, så er det enkelte ting man bør unngå å gjøre selv.

Når du skal pusse opp kjøkkenet ditt er det nemlig ikke sikkert at alle installasjonene har den praktiske plasseringen som du skulle ønske at de hadde, som for eksempel vasken eller oppvaskmaskinen. Med eksisterende rørsystemer i boligen kan dette by på utfordringer dersom man har lyst til å flytte på installasjonene, og da kan det være nødvendig å hente inn en rørlegger som rådgiver for oppussingsprosjektet ditt.

Befaring med rørlegger – en smart start

Enten man ønsker å gjøre store endringer i kjøkkenstrukturen, eller bare skal flytte vasken en meter til siden, så kan det være lurt å be inn en rørlegger på befaring tidlig i prosessen. Da kan man fort få svar på hva som teknisk sett kan flyttes, uten at kostnadene blir skyhøye. Rørleggere med erfaring vil fort se på eksisterende system hva som er praktisk mulig å endre.

Samtidig så kan også rørleggeren vurdere alderen og standarden på rørene. Mange bor i blokker og hus som er flere tiår gamle, der inventaret kanskje har blitt pusset opp flere ganger i løpet av årene, uten at rørene nødvendigvis har blitt rørt siden byggeåret. Da kan det være at rørleggeren vil anbefale deg å bytte ut rørene i samme slengen, siden man først skal pusse opp det gamle kjøkkenet. Et rør-i-rør-system vil normalt sett da være løsningen som er anbefalt for å oppgradere gamle rørløsninger på kjøkkenet.

Dokumentasjon og langtidstenking

Det kan være fristende å utføre enklere rørarbeid på kjøkkenet selv, for en nevenyttig kar. Men det er viktig å tenke på at eventuelle lekkasjer eller andre skader som skulle oppstå i etterkant kan skape trøbbel både ved forsikringsoppgjør og eventuelt ved salg av boligen i fremtiden. Derfor er det ekstra viktig at man har dokumentasjon på arbeid som er utført innen rør og vann, samt på det elektriske. Blant annet finnes det en rekke universale krav som nå må oppfylles når man pusser opp et kjøkken, og for en privatperson kan det være vanskelig å sette seg inn i alt her.

Samtidig er det viktig å tenke både bærekraftig og langsiktig når man skal pusse opp kjøkkenet. Vi anbefaler for eksempel at man går litt opp i pris på hvitevarene slik at kvaliteten (forhåpentligvis) er bedre, og varigheten lengre. På sikt vil det også kunne være penger å spare på dette, ved et for eksempel hvitevarene bruker mindre mengder strøm og vann.