fbpx

Kjøkkenet er kanskje det mest «praktiske rommet» i boligen, med flest funksjoner, der man oppbevarer mest ting og det rommet hvor system er ekstra viktig. Mange tenker nok ikke over hvor lite praktisk det eksisterende kjøkkenet de har er, rett og slett fordi man har blitt så vandt med de ulogiske og upraktiske løsningene som kanskje finnes der.

Men også kjøkkendesignerne har fornyet seg, så det finnes mange smarte kjøkkenløsninger i dag som gjør det å lage mat langt mer effektivt – og ikke minst morsommere. Her er våre tips til de smarte og enkle løsningene man bør tenke på når man skal fornye et gammelt kjøkken.

Det billigste tipset – tenk logisk

Å bygge et smart kjøkken begynner med logisk plassering av de ulike bruksområdene. For eksempel bør man ha kort avstand når man plasserer tallerkener/fat, kopper og kar, ettersom man ofte benytter disse samtidig. Hvor plasserer man oppbevaring i forhold til oppvaskmaskin kan være verdt å tenke på, og det samme i forhold til vask og avløp. Her kan man nok selv tenke seg til logiske løsninger, men det kan også være lurt å få tips fra fagfolk som ofte har løsninger man selv aldri hadde kommet til å tenk på.

Det ligger i de små tingene

Har man et gammelt kjøkken fra før av, så har man neppe de mange smarte, funksjonelle løsningene. Og man kjenner kanskje heller ikke til hva som er mulig. Derfor er det viktig å gjøre god research når man skal fornye kjøkkenet sitt, for det er da man har muligheten til å installere de små finessene som gjør kjøkkenet mer praktisk i bruk.

For eksempel så finnes det mange smarte løsninger for avfallssystemet, med motordrevet skuff som åpner seg ved et dytt på fronten. På innsiden kan man innrede for ulike sorteringsmetoder, og sette av en egen seksjon til smuler og skitt som kan feies rett av benken. Et annet godt tips er en såkalt «strømblokk». Denne monteres ned i benkeplaten, og dras opp når du trenger strøm til kjøkkenutstyr. Når utstyret ikke er i bruk skyves blokken enkelt ned igjen, og du får en ryddig og flott kjøkkenbenk igjen.

Ikke gå i «standard-fella»

Synes du det egentlig er veldig upraktisk med kjøleskap? Eller skulle du i hvert fall ønske at du hadde en egen avdeling for enkelte typer kjølevarer som du benytter ofte, kanskje med en uavhengig temperatur fra kjøleskapet? I så fall kan en «kjøleskuff» være løsningen. Du får direkte og enkel tilgang til de mest brukte varene rett under benkeplaten. Kanskje optimalt for oppbevaring av grønnsaker og frukt?

Å ha en skuff i skuffen er en annen trendy løsning, hvor man i utgangspunktet har en stor skuff, med en ekstra mindre skuff i overkant. Sistnevnte kan for eksempel benyttes til å lagre bestikk, eller andre ting som ikke er så store. Eventuelt kan man designe innholdet i skuffene etter ting man vet man bruker ofte. For eksempel kan man montere en dispenser for plastfolie i en skuff, eller innrede en annen skuff for spesifikke kjøkkenredskaper. Planlegging er nøkkelen til et smart og funksjonelt kjøkken, det kan vi i alle fall konkludere med!